Les claus d’una arquitectura neta, verda i sostenible

Aquest és un país afortunat per tenir una enorme quantitat d’hores de llum, la qual cosa ens porta a pensar en una forma més conscient d’aprofitar-les a l’hora de projectar habitatges, edificis i ciutats més verdes.

Característiques com l’aprofitament de les hores de llum i la reducció del consum elèctric es veuen potenciades quan els espais de treball o zones de reunió se situen al costat de grans finestrals.

La utilització de materials amb un baix contingut de substàncies nocives que eviten el progressiu escalfament global, o la reutilització d’aigües grises i pluvials que ajuden en l’eficiència en l’ús de l’aigua són aspectes d’estudi important. I ni què dir sobre les zones d’energia solar fotovoltaica en cobertes o teulades, que permeten augmentar encara més l’estalvi energètic.

Alguns dels estàndards que un edifici ha de reunir per a ser ecològic, són:

  • Emetre menys contaminació o gasos d’efecte d’hivernacle.
  • Reduir el consum d’aigua i energia.
  • Costos operatius més baixos i valors d’actius més alts.

Per a aconseguir aquests objectius, en el procés creatiu i de construcció arquitectònica podem implementar diverses mesures:

  • Integrar energies renovables amb sistemes fotovoltaics en les edificacions.
  • Instal·lar bombetes de baix consum i sensors de moviment.
  • Usar sistemes d’automatització i control de temperatura centralitzat.
  • Utilitzar equips d’aire condicionat eficients, ja que poden reduir les factures d’electricitat fins a un 30%.

I en el dia a dia, tant en les oficines com en les llars:

  • Produir menys desaprofitament en reduir l’ús de paper i de plàstic (una de les majors fonts de desaprofitament) o elements de reciclatge.
  • Utilitzar equips electrònics eficients, des d’ordinadors i impressores, fins a electrodomèstics, que s’apaguen a la nit i els caps de setmana.

Projecció i lideratge sostenible

El sector de la construcció demanda un canvi orientat a una manera de projectar, construir o rehabilitar edificis i construccions residencials més eficients, posant el focus en el consum energètic gairebé nul, donant compliment a les noves directrius que apliquen en tota la Unió Europea.

Podem veure l’aposta per aquesta nova realitat en alguns dels edificis més sostenibles al nostre país. Entre ells, les Oficines de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EQUIP), situades a Alacant, considerat l’edifici més sostenible d’Espanya. I el Complex Platinum BCN, el qual va aconseguir 101 punts dins del programa LLEGIU, sent l’únic projecte del món a aconseguir aquesta puntuació i per això, possiblement l’edifici més sostenible del món. Està situat a Barcelona, posseeix una superfície de 36.801 m² i va ser dissenyat i desenvolupat per GCA Arquitectes.

Un altre exemple d’edificació sostenible al nostre país és l’AA81 de Torre Rioja Madrid, certificat amb LEED Platinum. O la Torre Iberdrola a Bilbao. Aquesta última posseeix la certificació doble platí LLEGIU (a Espanya i Europa) i és obra de l’arquitecte Cessar Pelli. Va ser el primer edifici sostenible que va aconseguir aquest assoliment a més de ser un dels edificis sostenibles més simbòlics d’Espanya.

El finançament privat i especialitzat és una ajuda perquè la tecnologia verda estigui més disponible tant en ciutats com en residències i edificis privats. D’aquesta manera, continuarem creixent i el nostre país, que ara està posicionat entre els deu més compromesos amb el medi ambient, podrà oferir millors solucions combinant sostenibilitat i confort a particulars i a empreses.

Junts, continuarem en la lluita cap a un planeta més verd, oferint-te les millors solucions.