La importància de limitar la pujada de temperatura a 1,5 °C

Amb 2 °C d’escalfament global l’impacte per a les persones i la naturalesa seria generalitzat i greu.

Un terç de la població mundial es veuria exposat regularment a altes temperatures, la qual cosa ocasionaria greus problemes de salut i més morts relacionades amb la calor.

Gairebé tots els esculls de coral d’aigües càlides desapareixerien i el gel marí de l’Àrtic es fondria per complet almenys un estiu per dècada, amb impactes devastadors per a la fauna i la flora i per a les comunitats que d’ells depenen.

No podem descartar la possibilitat que es desencadeni una pèrdua irreversible de capes de gel a Groenlàndia i a l’Antàrtida, la qual cosa provocaria una pujada de diversos metres del nivell de la mar en els pròxims segles.

Impactes dels canvis del clima

Amb 1,5 °C d’augment l’impacte seria greu, però menys sever. Hi hauria menys risc d’escassetat d’aigua i aliments, menys risc per al creixement econòmic i menys espècies en perill d’extinció.

L’amenaça a la salut humana derivada de la contaminació atmosfèrica, les malalties, la malnutrició i l’exposició a la calor extrema, seria també menor.

Per això cada fracció de grau en l’escalfament global és important, i el compromís de mantenir viva la possibilitat de limitar les pujades de temperatura a 1,5 graus passa per cadascun de nosaltres, les nostres famílies i la societat sencera.

Cada país haurà de produir i adaptar-se a aquesta limitació de temperatura, als impactes del canvi climàtic, compartint els reptes que afronten i els sectors en els quals requereixen ajuda.

Aquests plans ens ajudaran a aprendre junts i a compartir millors pràctiques entre persones, empreses i països.

Canvi climàtic observat i projectat

El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va publicar un interessantíssim atles flexible, que ens permet veure les conseqüències en cada regió, relacionades amb els resultats del seu últim informe, a l’agost d’enguany.

Una nova eina per a l’anàlisi espacial i temporal

Aquest atles interactiu ens permet triar d’entre moltes variables, les de major interès. La informació amb la qual treballa ens permet una anàlisi temporal i espacial de les tendències i els canvis en les variables atmosfèriques i oceàniques clau, els índexs extrems i els impulsors de l’impacte climàtic (CID), tal com s’obtenen de diversos conjunts de dades observacionals i de simulació de models globals i regionals utilitzats en l’informe.

Ho tenim tot al nostre abast per a actuar

Les dades i la informació estan al nostre abast. Eines útils com aquesta han estat creades creades per a ajudar-nos a comprendre el seu impacte en el món i a la nostra regió.

Amb tot això, veiem que no hi ha marxa enrere, és imminent conscienciar i ser responsables recordant la importància de les nostres accions diàries i les seves possibles conseqüències.

No oblidem, com va dir el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, durant la seva intervenció en una taula rodona sobre clima convocada pel titular de l’ONU “La ciència ens diu que superar els 1,5 graus centígrads seria un desastre”.

Si desitges sumar-te per a frenar el canvi climàtic, en TerraSolari t’orientem posant al teu abast tota la informació que necessites per al teu projecte d’autoconsum energètic.