Energies netes, oceans sans i clima protegit

El clima de la Terra ha canviat al llarg de la història. En els últims 650.000 anys hi ha hagut set cicles d’avanç i reculada de les glaceres, i l’abrupte final de l’última edat de gel fa uns 11.700 anys va marcar el començament de l’era climàtica moderna i de la civilització humana. Per tant la majoria d’aquests canvis climàtics s’atribueixen a variacions molt petites en l’òrbita de la Terra que canvien la quantitat d’energia solar que rep el nostre planeta.

L’oceà ha absorbit gran part d’aquest augment de calor i els 100 metres superiors de l’oceà mostren un escalfament de més de 0,33 °C des de 1969. D’aquesta manera, la Terra emmagatzema el 90% de l’energia extra en l’oceà.

L’aigua té una gran capacitat calorífica

L’aigua resisteix els canvis de tempertura, s’escalfa i es refreda lentament. Això significa que, fins ara, l’oceà de la Terra ha pogut absorbir i retenir la major part de la calor de l’atmosfera terrestre.

Segons wwf, La mar Mediterrània està sofrint de manera molt directa l’impacte del canvi climàtic i s’escalfa un 20% més ràpid que la mitjana mundial. Almenys 1.000 espècies invasores han aparegut des de zones més càlides al Mediterrani desplaçant a les autòctones i destruint hàbitats importants”.

Principals problemes

A mesura que l’oceà s’escalfa, s’expandeix i augmenta el nivell de la mar, per exemple, en el segle passat això ja va representar un terç de l’augment d’aproximadament 20 centímetres del nivell de la mar.

L’aigua alliberada per la fosa de les capes de gel terrestres contribueix amb els altres dos terços de l’augment del nivell de la mar. No obstant això, la taxa de les dues últimes dècades és gairebé el doble que la del segle passat i s’accelera lleugerament cada any.

Evidències reveladores

Els nuclis de gel extrets de les glaceres de Groenlàndia, l’Antàrtida i les muntanyes tropicals mostren que el clima de la Terra respon als canvis en els nivells de gasos d’efecte d’hivernacle.

D’altra banda, també trobem proves antigues en anells d’arbres, sediments oceànics, esculls de coral i capes de roques sedimentàries. Aquestes evidències antigues, o paleoclima, revelen que l’escalfament actual està ocorrent aproximadament deu vegades més ràpid que la taxa mitjana d’escalfament de recuperació de l’era de gel.

Una esperança de futur

Fa deu anys escoltàvem les paraules “canvio climàtic” i posàvem els ulls en blanc. Ara sembla que estem començant a escoltar, però no prou ràpid. El problema amb els humans és que neguem, neguem i ens espantem.

Però si mirem cap endavant, confiant que serem capaços de prendre les decisions necessàries i fer el possible contra la crisi ambiental, podem comptar amb l’experiència d’empreses i humans compromesos amb les energia renovables, com TerraSolari per a assessorar-nos en el procés.

El més important, és que no oblidem que l’energia renovable es considera un pas necessari cap al desenvolupament energètic sostenible. La quantitat d’electricitat produïda amb energies verdes ens ajuda a reduir l’ús de combustibles fòssils com a carbó, gas o petroli, al mateix temps que cuidem de la nostra terra i les nostres mars.

Com diu Eric Banel, president de Ocean & Climate Platform “Hem de compartir la nostra experiència, el nostre coneixement i la nostra capacitat d’acció per a ser encara més fortes i eficients en la protecció del nostre oceà”.

I des de casa o des de la teva empresa també pots sumar-te a l’acció. Per a això TerraSolari té les millors solucions d’energia verda, per a tu.